søndag 9. mai 2010

Norges håpløse behandling av flåttpasienter

Dagens VG skriver at et flåttbitt kan ha tatt livet av NRK profil Lars Jacob Krogh som døde tidligere i vår etter et dramatisk sykdomsforløp. Flåttbakterien Borrelia er et økende problem, og som artikkelen påpeker, blir pasienter ikke på noen måte tatt på alvor av det norske helsevesen.

Våre sykehus opererer med 40 år gammel teknologi, som bare unntaksvis (maks 20% av tilfellene) er i stand til å påvise Borrelia med noenlunde sikkerhet. Dette er åpenbart godt nok tilbud for det norske helsevesenet overfor Ola Nordmann. Hva gjør pasientene? De drar utenlands, i hovedsak til Tyskland, og får gjort prøver og analyser med verktøy som er det beste man kan oppdrive i dag.

Det store tankekors er hva norske nevrologer sier om dette til VG: "Unn Ljøstad er imidlertid skeptisk til å bestille analyser fra Tyskland. - Disse testene er ikke vitenskapelig undersøkt og dokumentert. Selv på pasienter med sikre diagnoser får vi sjelden positive utslag med denne type tester. Når personer uten sikre diagnoser drar til Tyskland og får positive utslag på nevroborreliose hele tiden, er det noe som ikke stemmer, sier Ljøstad"

Dersom Unn Ljøstad hadde tatt bryet med å lese websidene til testsenteret i Tyskland, ville hun der finne en fyldestgjørende beskrivelse både av utfordringene og vanskelighetene med å påvise Borrelia bakterien, som bl.a. følgende lille utdrag:

"The laboratory diagbosis is crucial for the evidence of Borrelia bacteria. This has to be put together like a mosaic considering co-infections as well. This calls for a Lyme disase diagnostician capable of diagnosing and evaluating all other diseases. Unfortunately, there is still a great dispute about the informational value of blood tests giving evidence of Borrelia in Germany. Due to this reason, test results can vary from one laboratory to the other." 

Ingen forsøker å "skjule" noe som helst her - hele prosessen er meget vel dokumentert for alle og enhver som måtte ha interesse for det.

Det viktigste for våre leger, er imidlertid å mistenkeliggjøre andre som faktisk velger å ta et stadig økende problem på alvor, mens det man egentlig oppnår (vi tror at den enkelte kan tenke selv..) er å gi det norske folk nok et bevis på den norske helsementalitet; heller 40 år gammelt laboratorieutstyr som kan påvise maks 20% av faktisk smittede, enn å tilby en stadig økende pasientgruppe det topp moderne utstyr som burde være en selvfølge i ett av verdens rikeste land, og som er så ekstremt utsatt for nettopp flåttens herjinger...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar