mandag 27. september 2010

"Superbakterien" som trussel mot helsereiser utenlands

Noen tanker om det såkalte “super-bakterie” (som offisielt har fåt navn NDM-1) som blir sagt å stamme fra India. Bakterien dukker opp i media periodevis, og presenteres som en kjempetrussel for alle de som skal reise for å få behandling i utlandet. For ikke lenge siden viet Dagbladet hele førstesiden på denne historien. Jeg regner med at de fleste som har behov for hjelp kan tenke selv, men føler samtidig trang til å gi en litt annen virkelighetsbeskrivelse enn det presse og media hyler om her hjemme.

For det første; alle akkrediterte sykehus, enten de er ISO sertifisert eller JCI akkreditert (den høyeste globale godkjenningsordning for sykehus) fører nitidig statistikk over antall bakterie- og virusinfeksjoner på sine sykehus. Disse sykehus har tusenvis av pasienter årlig, fra alle land, og ja, sykehusinfeksjoner forekommer – men det er snakk om promiller i forhold til antall behandlede pasienter. Det vi får høre svært lite om, er hvor vanlig det er med stafylokokkbakterier på Norske sykehus – noe som er i ferd med å utvikle seg til å bli et kjempeproblem her hjemme. Hvorfor skremme folk vekk fra ”friske” sykehus ute, uten også å ta med beskrivelsen av våre ”syke” sykehus her hjemme?

For det andre; hvorfor presenteres den såkalte “superbakterien” som spesielt farlig for medisinsk turisme? Spres den kanskje bare mellom pasienter som kommer utenbys fra for behandling? Svaret gir seg selv, og en må stille spørsmålstegn til motivene for både kildene til historiene og de som skriver om dette ”problem”.
Superbakterier finnes det mange av over hele verden – bakterier som er blitt resistente overfor de konvensjonelle behandlingsmetoder – også i Norge. Hvorfor beskriver man kun denne ene type, og ikke om deres ”bakteriesøstre” i Norge, Tyskland, Seoul og andre land?

Til slutt; det er et tankekors at denne “superbakterien” blir presentert som nærmest en epidemi i omfang, samtidig som ingen for bare kort tid siden noensinne hadde hørt om den? Sjekk på nett og let selv etter omfanget av smittede; det er et ubetydelig antall i den store sammenheng, og selv om vi selvsagt skal ta alle typer bakterieinfeksjoner på alvor, så er dette en naturlig del av hverdagen vår som mennesker, en hverdag vi har levd med i hundretusener av år.

Something is rotten in the state of Denmark, og denne historien lukter definitivt vondt.. Er det dårlig journalistikk eller dårlig forskning?

Se mer om superbakterier her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar